Deze pagina is nog niet volledig en wordt de komende tijd verder aangevuld

De Miniwatt N3 buizenversterker wordt geroemd wegens zijn prijs/kwaliteit verhouding. De kleinste buizenversterker ter wereld staat aardig zijn mannetje! Om optimaal te kunnen genieten van deze buizenversterker loont het om de rest van uw set ook eens goed onder de loep te nemen. De Miniwatt voelt zich het lekkerst in zijn vel met een goede combinatie speakers, kabels, eventuele voorversterkers, etc..
Om u hierbij te helpen zullen we op deze pagina zoveel mogelijk informatie verzamelen over randapparatuur en aansluitmateriaal. We willen benadrukken dat geluid geheel smaak gebonden is en onze keuzes dus zeker niet leidend zijn. Onze voorbeelden zullen wij beargumenteren zodat u met deze onderbouwing ook andere keuzes kunt maken en uw perfecte set kunt samenstellen.

Speakers

De combinatie speaker/versterker is een zeer belangrijke. Als men av-apparatuur gaat kopen wordt er doorgaans een HomeCinema versterker aangeschaft met het liefst flink wat vermogen. Daarbij wordt een speaker uitgezocht die er mooi uitziet, past binnen het budget, best klinkt en het liefst (op papier) hard kan spelen.
Zodra men wat specifiekere (delicate) HiFi apparatuur gaat kopen is het bovenstaande eisen lijstje niet meer voldoende. Impedantie verloop van een speaker kan bijvoorbeeld van grote invloed zijn op het gedrag van een versterker. Een speaker met een grillig impedantie verloop (piek/dal) verdient een versterker die dit kan opvangen. Zodra men dus een HiFi versterker heeft gekozen is het belangrijk om een speaker te kiezen die past bij de mogelijkheden van de versterker. In ons geval hebben wij gekozen voor de Miniwatt N3. Voor deze kleine buizenversterker is het heel belangrijk dat het impedantie verloop van de luidspreker behoorlijk constant is, met een hanteerbaar minimum. Bijv 8 ohm nominaal, minimaal 6w ohm (niet lager dan 4 ohm). De Miniwatt N3 heeft 3 terminals (4 , 6 en 8 ohm). Een buis op de Miniwatt werkt op een veel hoger voltage dan de conus van een speaker aankan. Deze wordt met een uitgangstrafo gereduceerd. Wanneer door een dip in de impedantiecurve de weerstand van de speaker halveert (of erger) raakt de Miniwatt N3 buiten zijn regelbereik.

Naast het impedantie verloop van de speaker is ook het rendement van de speaker erg belangrijk. Het rendement van een luidspreker houdt in feite in hoeveel van het elektrisch vermogen wordt omgezet in geluidsvermogen. Dit wordt gemeten op 1 meter afstand met een inputvermogen van 1 Watt. Het aantal dB dat dan wordt gemeten is het rendement, op een speaker uitgedrukt in dB/W/m. Een speaker met een rendement van 91dB/W/m geeft bij een input van 1Watt op 1 meter nog 91dB geluid. Kort door de bocht geldt dat “2x zo hard” een verhoging van 3dB behoeft (10*log(2)=3,01dB). Hiervoor geldt ook dat er dan twee keer zoveel vermogen nodig is. Om met de speaker uit het voorbeeld 94dB te ervaren op 1 meter is dus het dubbele vermogen nodig.
U kunt zich dus voorstellen dat een speaker met een hoog rendement belangrijk is voor de Miniwatt N3.
Voorbeeld:
Stel, je heb 2 luidsprekers:

Luidspreker 1 heeft een rendement in dB van 92 dB/Watt/meter en luidspreker 2 heeft 96 dB/Watt/meter.

Het rendementsverschil is dus 4 dB/Watt/meter.
Volgens de dB logaritmische tabel is het verschil van die 4dB een vermogens factor van 2,5.
Dus je hebt voor een luidspreker van 92 dB/Watt/meter 2,5 x zoveel vermogen nodig voor het produceren van het zelfde geluid, als voor de luidspreker van 96 dB.

dB vermenigvuldigingsfactor van vermogen in logaritmisch schaal:

0 db        = 1
1             = 1,26
2             = 1,6
3             = 2
4             = 2,5
5             = 3,2
6             = 4
7             = 5
8             = 6,3
9             = 7,45
10           = 10
11           = 12,6
12           = 15,9
13           = 20
14           = 25
15           = 31,5
16           = 39,8
17           = 50,2
18           = 63,1
19           = 79,4
20           = 100
30           = 1000

Bijwerken van …
  • Geen producten in je winkelmand.
De waardering van www.miniwattn3.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 21 reviews.